Tillbaka till startsidan

 

 

 

     
  Cancer  
  Juvertumör hos tik  
 
Juvercancer är en av tikens vanligaste tumörformer. De flesta tikar som drabbas är tio till elva år gamla. Men många får tumörer tidigare än så, ibland redan vid fyra till fem års ålder. Tumörer kan vara benigna – godartade, eller maligna – elakartade. Av tikens juvertumörer hamnar ungefär hälften i vardera kategori. (Källa: www.hundsport.se)
 
     
  Just nu pågår studier gällande juvertumörer hos bl a schäfer. Du kan hjälpa till! Se vidare HÄR.
 
 
  Testikeltumör hos hane  
  Testikeltumörer är inte särskilt vanliga, men man ser dem dock då och då. De drabbar främst medelålders eller gamla hundar. En hund med en eller båda testiklarna liggande kvar i bukhålan (kryptorchid) löper något större risk för tumörvandling av testikeln i buken. Ligger den tumörvandlade testikeln i buken, är det inte så lätt att upptäcka tumören tidigt.

En tumör i en testikel i pungen känns i början oftast som en förstoring av testikeln med en konturstörning. Man känner en "knöl" i testikeln. För det mesta är den helt oöm i början, men vartefter som tumören växer kan den börja smärta. Ganska många testikeltumörer ger hormonförändringar hos hunden. Tumörvävnaden producerar då honligt könshormon (östradiol), som motverkar hanhundens normala könskaraktär: Han blir mindre "hanhund" i humöret. Spenarna blir större som på en tik som har haft valpar. Förhuden blir förstorad och slapp, så att den hänger ned under buken på ett onormalt sätt. Ofta blir andra hanhundar intresserade av honom som av en löptik. Den icke tumörvandlade testikeln blir mindre och mjukare än normalt. Om tumörens hormonpåverkan pågår en längre tid, får han ofta förändringar i pälsen: glesa eller kala partier framför allt på sidorna av bålen. Testikeltumörer kan sprida sig i kroppen till andra organ, men det är inte så vanligt att det sker tidigt under sjukdomen.

Behandlingen är operativ, under förutsättning att man inte kan påvisa metastaser (spridning i kroppen av dottertumörer). Oftast tar man bort båda testiklarna för att det inte ska finnas något testosteron i kroppen, som kan stimulera eventuella oupptäckta metastaser. Prognosen är ofta även god om det inte finns några metastaser. (Källa: www.blixbo.se)

Se även på länksidan för mer information.

 
     
  Osteosarkom, bencancer  
  Osteosarkom, bencancer, är en mycket allvarlig och tyvärr inte ovanlig sjukdom hos hund. Sjukdomen förekommer oftare inom medelstora till stora raser t ex: boxer, Golden retriever, Grand Danois mfl. Man har inte angivit någon ärftlighet för sjukdomen men man kan fråga sig varför det är vanligare inom vissa raser. 

Det är bencellerna, osteoblaster, som tumöromvandlas vilket gör att symptom kan uppträda från hela kroppen. Det är vanligast att tumören sitter i skelettet, men även andra organ kan drabbas av bencancer. Det är då oftast frågan om sk metastasering, spridning ifrån en ursprungstumör i skelettet. De vanligaste symptomen är kraftig hälta, men det kan även röra sig om en kraftig blodbrist, att hunden är abnormt trött, kraftiga diarréer, onaturlig törst, balansrubbningar, ögonförändringar, mm. Sjukdomen leder förr eller senare till döden.

De behandlingsalternativ som finns är framförallt kombination av amputation samt olika former av cellgifts- (cytostatika) behandlingar. En realistisk överlevnad är mellan 6 månader upp till två år. (Källa: www.slu.se)
 

 
  Se även länksidan för mer information.  
 

             Antal besökare:                                                                                                                                                                                                  Copyright 2009 © schafersjukdomar.se