Tillbaka till startsidan

     
  Prostata  
     
  Prostata är en könskörtel som hanhundar har. Den sitter där urinblåsan övergår i urinröret och kallas på svenska för blåshalskörteln. Prostatan bidrar normalt med ett sekret som utsöndras när hanhunden ejakulerar. Prostata kan drabbas av infektioner, godartade förstoringar och elaka tumörer. Infektioner behandlas med antibiotika, ofta under ganska lång tid.

Symtom på prostataproblem kan på en hanhund vara t.ex. att han droppar urin eller blodblandat sekret från penis. En del hundar har ont eller obehag i vissa kroppsställningar eller situationer. Hundens anatomi gör att prostatan, om den växer sig stor, kan klämma till ändtarmen och därigenom orsaka hunden svårigheter att bajsa. På kliniken undersöks hunden ofta både genom att veterinären känner på prostata genom ändtarmen och genom röntgenundersökning. Ibland tar man även till ultraljudsundersökning. Ett urinprov brukar även ingå.

Eftersom prostata är en könskörtel påverkas den som regel av hormoner. Det utnyttjar man i samband med behandlingen. I stället för att försöka att operera bort prostata, så behandlar men med honliga könshormoner. Denna behandling sker som regel genom injektioner två till tre gånger per år. Ännu bättre effekt på prostata får man om man tar bort den hanliga könshormonproduktionen på den drabbade hanen. Man kastrerar honom alltså. Prostatan blir då, som regel, mycket liten bara på några veckor och därmed är problemet som regel löst för all framtid. (Källa: www.veth.se)

Se även på länksidan för mer information.

 
 

             Antal besökare:                                                                                                                                                                                                  Copyright 2009 © schafersjukdomar.se